Wereldgebedsdag EWNI 2022


het Land

afbeelding

Geografie

Engeland, Wales en Noord-Ierland zijn drie delen van het Verenigd Koninkrijk (VK), binnen de eilandengroep die bekend staat als de Britse eilanden. Schotland maakt ook deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel we veel delen, zijn we ook divers, met verschillende talen, culturen en regeringen.

Wales heeft een landelijk karakter, liggend tussen bergen en begrensd door een ruige kustlijn. Zijn grote bekkens naar het zuiden leverde een belangrijke export vanuit steden zoals Newport, Swansea en Cardiff.

Klik hier op de landkaart van het Verenigd Koninkrijk

Noord-Ierland heeft Lough Neagh, een van de grootste zoetwatermeren in West Europa, evenals het spectaculaire Giant's Causeway, een massa van in elkaar grijpende basaltkolommen van de Antrim kust, veroorzaakt door een oude vulkaanuitbarsting.

Engeland heeft minder dramatische landschappen maar omvat een spectaculaire kustlijn. Terwijl het noorden heeft meren, bergen en grote gebieden van heide en bos. Engeland heeft het hoogste niveau van stedelijke ontwikkeling.

1 / 5
Wereldstad en hoofdstad Londen
2 / 5
Dramatische landschappen
3 / 5
Cardiff, hoofdstad van Wales
4 / 5
Giant's Causeway, Noord-Ierland
5 / 5
Belfast, hoofdstad van Noord-Ierland

Bevolking

We hebben een bevolking van ongeveer 70 miljoen mensen. Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, en Cardiff, de hoofdstad van Wales, hebben elk meer dan een half miljoen inwoners. De afgelopen tijd heeft Londen een enorme groei doorgemaakt met mensen aangetrokken om in de financiële en dienstverlenende sector te werken.

De bevolking van Engeland, Wales en Noord-Ierland is door de eeuwen heen verrijkt door migratiegolven. Direct na de Tweede Wereldoorlog was er een immigratiegolf, voornamelijk uit de Republiek Ierland en Jamaica. Dit werd gevolgd door een grotere golf, voornamelijk uit andere landen van het Gemenebest, met name Pakistan en India. In de 21e eeuw zijn er echter meer immigranten uit Europa gekomen.

Een rapport van de Verenigde Naties uit 2018 beschreef de armoede in Groot-Brittanni├ź als onaanvaardbaar, met 14 miljoen mensen in het VK die onder de armoedegrens leven.

Staatsinrichting

Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie, die sinds 1917 het Huis Windsor heet. De uitvoerende macht is namens de koningin in handen van de premier en de overige ministers in diens of haar kabinet. De monarch draagt geen politieke verantwoordelijkheid, om zo de eenheid en continuïteit van het staatsbestel te kunnen symboliseren.

De parlementaire democratie is diep geworteld in de samenleving. Alle ministers zijn hun politieke loopbaan begonnen als parlementsleden en blijven dit ook als ze minister worden. De regering moet het vertrouwen hebben van een meerderheid van het direct gekozen deel van het parlement, het Lagerhuis.

De relatie tussen de bevolking van Engeland, Wales en Noord-Ierland is niet altijd rechtlijnig of vreedzaam geweest. In de 13e eeuw ervoer Wales onderdrukking en verovering door koning Edward I van Engeland. Sinds 2007 heeft Wales een eigen regering met bepaalde functies die zijn overgedragen aan de hoofdstad Cardiff van het Westminster-parlement.

Noord-Ierland werd in 1920 gevormd nadat de Unionistische meerderheid in de provincie had besloten in het Verenigd Koninkrijk te blijven en zich niet bij een Verenigd Ierland aan te sluiten. Dit leidde tot perioden van burgerlijke onrust toen in 1968 geweld uitbrak. In 1998 betekende de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord het einde van het grootste deel van het geweld.

In 2016 stemden Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland gezamenlijk voor 'Brexit', om de Europese Unie te verlaten, in Engeland en Wales won de stem om te vertrekken met 52%; Schotland en Noord-Ierland stemden om in de Europese Unie te blijven.